Do góry

Przekąski Przepis na:

SAŁATKA ROZMAITOŚCI

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 80391

1 porcja: 260 kcal

Składniki

  • 2 grube plastry szynki gotowanej
  • 2 grube plastry twardego żółtego sera
  • puszka kukurydzy
  • 1 średni pomidor
  • 1 średni ogórek
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • ulubione zioła do sałatek
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser i szynkę pokroić w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pociąć w drobną kosteczkę. Papryki umyć, usunąć nasionka, miąższ również pokroić w drobną kosteczkę. Umyć, osuszyć ogórek, pociąć w słupki 1 cm długości. 2. Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z solą i odrobiną pieprzu. Połączyć z oliwą. Dodać ulubione zioła i odstawić na chwilę. 3. W głębokiej misce wymieszać szynkę, ser, osączoną kukurydzę oraz pokrojone warzywa. Przygotowaną sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki, zalać sosem. Fantazyjnie udekorować świeżymi warzywami oraz listkami bazylii. Taka sałatka najlepiej smakuje podana z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ziołowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń