Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa sałatka na Wigilię, ale nie tylko... Szybka, prosta, dekoracyjna. a przede wszystkim ogromnie smaczna :)
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Buraki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno), pieczemy do miękkości w 190 stopniach ( około 50 minut), buraki też można ugotować. Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości. Buraczki obieramy ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki również obieramy, kroimy w kosteczkę. Śledzie kroimy w cienkie paseczki. Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy cebuli ze śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy. Groszek odcedzamy z zalewy. Ogórki i jabłko kroimy w drobną kosteczkę. W jednej misce mieszamy ziemniaki, śledzie, groszek, jabłko, cebulę, ogórki, dodajemy sól i pieprz, majonez z jogurtem, wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Do drugiego naczynia przekładamy starte buraczki, dodajemy 1/3 łyżeczki cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku buraków), szczyptę soli i sok z cytryny, mieszamy. Na półmisku układamy obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypujemy siekanym szczypiorkiem.