Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka SURIMI

Sałatki

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 23.02.2009

Odsłon: 5036

Powiew orientalnej egzotyki, opakowany w ramy kulinarne Morza Śródziemnego...

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować sałatę - opłukać, osączyć i włożyć do lodówki na 20 min. Przygotować sos - wsypać do miseczki 2 opakowania sosu, dodać wodę, oliwę i ocet balsamiczny - energicznie wymieszać - odstawić.

  2. Sałatę włożyć do dużej miski i skropić przygotowanym wcześniej sosem. Lekko przemieszać. Układać na sałacie warstwami: pokrojone w ósemki pomidory, zielony ogórek pokrojony w półtalarki, obrany z łyka i pokrojony seler naciowy, pokrojony w piórka fenkuł - a na wierzch - pokrojone w plasterki paluszki surimi. Zalać wszystko sosem. Delikatnie potrząsać miską, aby sos przykleił się do wszystkich składników. Na koniec oprószyć posiekanym szczypiorkiem (ew. czerwoną cebulą pokrojoną w talarki). Odstawić na 10 minut - podawać.

  3. Jeśli ktoś lubi - można osobno podać do sałatki sos typu "tzatziki" lub zwykły czosnkowy na jogurcie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń