Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka szopska

Sałatki

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 14.04.2008

Odsłon: 28441

1 porcja: 78 kcal .

Składniki

  • 40 dag czerwonej papryki
  • 20 dag pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe strąki ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ocet winny łyżka
  • posiekanej natki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1Paprykę opłucz, osusz, włóż do piekarnika 200°C na około 20 minut. Opieczoną wyjmij, przestudź, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne. Miąższ papryki pokrój w talarki około 0,5cm szerokości. Cebulę pokrój w talarki, a sparzone i obrane ze skórki pomidory na 8 cząstek. Wymieszaj przygotowane składniki. 2Drobne papryczki rozetnij, oczyść z nasionek. Strączki posiekaj, dodaj do sałatki. Całość polej oliwą i skrop octem. Posól, posyp natką. Podawaj jako dodatek do tłustych dań mięsnych lub jako przekąskę z dodatkiem białego pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń