Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka szparagowa

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 3474

Sałatka przygotowana ze szparagów, wędzonego schabu, pieczarek, rzodkiewek, jajek oraz sałaty jest potrawą wykwintną, której nie powinno zabraknąć na wiosennym stole.

Składniki

  • 75 dag białych szparagów
  • 25 dag wędzonego schabu (bezk kości)
  • 13 dag małych pieczarek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 główka sałaty
  • 4 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć i obrać (odciąć stwardniałe końcówki), pokroić na kawałki. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 12-15 minutek, po czym dokładnie osączyć.

  2. Schab pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i opłukać razem z rzodkiewkami, pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki skropić sokiem z cytryny.

  3. Sałatę oczyścić i umyć , porwać na niewielkie kawałki (zostawić kilka do dekoracji). Natkę pietruszki opłukać, oderwać listki od łodyżek. Jajka obrać ze skorupek i pokroić na plasterki.

  4. Przygotować sos winegret: ocet doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, po czym cienkim strumieniem wlewać olej nie przerywając mieszania.

  5. Składniki sałatki wymieszać z sosem, przełożyć do miseczek i udekorować liśćmi sałaty, plasterkami jajek oraz listkami natki pietruszki:) .. ~ RADA ~ ... ---> Kupując szparagi należy wybierać warzywa z główkami całkowicie zamkniętymi i sztywnymi, o łodygach bez uszkodzeń, lśniących i jędrnych:) SMACZNEGO!!!:*

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń