Do góry

Przekąski Przepis na:

SAŁATKA SZPINAKOWO-TRUSKAWKOWA

Przekąski

Autor: grawa5

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 15

Dodano: 06.04.2009

Odsłon: 1402

szybko, smacznie i z zaskoczeniem dla gości ciekawe dla oka

Składniki

  • młody szpinak tzw. baby, ok. 200 g
  • truskawki raczej odmiana twarda, 150 g
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • oliwa lub olej, 6 łyżeczek
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny lub ocet winny, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • szalotka lub 1/2 małej młodej cebulki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. szpinak - surowy - ułożyć na półisku (większe listki przedzielić na pół, odrzucić łodygi), na wierzchu truskawki pokrojone na połówki lub ćwiartki oraz jajka ugotowane na twardo pokojone na ósemki lub ćwiartki.

  2. przygotować sos winegret czyli cytrynę wymieszać z solą i pieprzem, dodać musztardę i stale mieszając wlać cienkim strumieniem olej. Szalotkę lub cebulkę obrać, drobniutko posiekać. Wymieszać z sosem.

  3. całe danie polać sosem winegret.

  4. pychota i zaskakujący wspaniały smak

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivona 26 czerwca 2009 ...jeśli mogę coś podpowiedzieć....pomysł nie jest zły,ale zamiast jajek propunuję mozzarelę lub fetę.....:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń