Do góry

Dania główne Przepis na:

Salatka warstwowa z tunczyka

Dania główne

Autor: dominikaorland

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 67

Dodano: 09.03.2011

Odsłon: 28938

Salatka jest bardzo latwa w przygotowaniu i smakuje wysmienicie:)

Składniki

  • puszki tunczyka, 3
  • ser zolty starty, 200 gram
  • pokrojona drobno cebula, do posypania
  • majonez, warstwa
  • jajka na twardo, 7
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Salatka jest warstwowa,najlepiej zrobic ja w wiekszym szklannym naczyniu.

  2. Jako pierwsze dajemy starte na grubej tarce bialka jajek-rozprowadzamy je rowno ,zakrywajac cale dno.Nastepnie przykrywamy bialka startym serem zoltym.Na to odsaczony z h2o albo oleju tunczyk.Tunczyka najlepiej wykladac palcami bo ciezko go ulozyc.Na tunczyka nakladamy warstwe majonezu,rozprowadzamy na calej powierzchni.Na majonez cebula-delikatnie posypujemy,jak kto lubi.ostatnia faza jest starcie na grubej tarce zoltek i nalozenie ich na cebule,mozna tez dac jeszcze troche sera zoltego.

  3. W skrocie;

  4. 1.bialka z jajek 2.ser zolty ,3. tunczyk ,majonez,5.cebula 6.zoltka+ser zolty

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 14 października 2011 mimo wszystko polecam bez masla,po co sie masakrowac kaloriami,wystarczy juz ze jest majonez

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

_Malinka 16 kwietnia 2011 Zgadzam się z KOfi- masło daje specyficzny smaczek, polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 17 marca 2011 bardzo lubię tuńczyka, nigdy nie robiłam takiej sałatki i chętnie wypróbuję:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 marca 2011 Oh, narobiłaś mi apetytu :) Znam taką sałatkę pod nazwą "Pierzynka" i zawsze gości na moim wielkanocnym stole, Dzięki drobnej tarce (choć to bardziej pracochłonne niż gruba tarka) jest lekka, delikatna, smakuje wszystkim. Ja tylko daję w innej kolejności: na dół żółtka, a na górę białka, aby sałatka była lekka jak pierzynka ;) Czasem daję czerwoną cebulę, dla efektu wizualnego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 09 marca 2011 U mnie w profilu jest ta sama salaka tylko z porem.pyszna.pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MonikaKofi 09 marca 2011 robię taką samą, ja przepis miałam z książki siostry anastazji i dodaje jeszcze jedną warstwę z tartego masła,sałatka jest pyszna!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń