Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka wiosenna

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 7488

Ta kolorowa sałatka przygotowana ze świeżych warzyw nie tylko zaspokoi głód, ale także doda nam energii:))

Składniki

  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1 cykoria
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mały por
  • 1/2 opakowania gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • cukier
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jogurt wymieszać z oliwą oraz octem winnym, a następnie doprawić solą i cukrem. Tak przygotowany sos jogurtowy odstawić na 30 minut.

  2. Liście salaty i cykorii umyć, osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, cykorię pokroić w paseczki. Por i natkę pietruszki również opłukać. Z pora odciąć twardą piętkę i zielone liście, część białą pokroić na talarki. Z natki pietruszki poobrywać listki.

  3. Pomidor przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, po czym miąższ pokroić w ósemki. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki.

  4. Wszystkie warzywa włożyć do miseczki, dokładnie wymieszać, a następnie polać sosem jogurtowym. RADA: Warzywa należy rozdrabniać bezpośrednio przed podaniem, aby zapobiec niszczeniu witamin poprzez ich utlenianie.... :) SMaCzNeGo! =*

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń