Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka witaminowa

Sałatki

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 6996

Ta sałatka witaminowa może stanowić samodzielne danie, jest przy tym niskokalorycznym źródłem witamin, szczególnie jeśli przyrządza się ją z sosem winegret lub tylko z oliwą. ;-)

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 1 sałata roszponka
  • 1 sałata endywia
  • 1 ogórek
  • 1 kalarepa
  • 1 marchew
  • 3 dymki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag pieczarek
  • SOS WINEGRET:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • ;-)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć, po czym podzielić na trzy części. Sałaty umyć, podzielić na listki, osuszyć. Wszystkie warzywa starannie oczyścić i umyć.

  2. Pieczarki, kalarepę, pół ogórka pokroić na plasterki, wymieszać z roszponką i częścią sosu.

  3. Papryki pokroić na krążki, seler naciowy na kawałki, resztę ogórka na plasterki, wymieszać z endywią, zalać drugą częścią sosu.

  4. Marchew i rzodkiewki pokroić w plasterki, dymkę w ósemki, wymieszać z sałatą lodową i resztą sosu. Sałaty odstawić na 15-20 minut, a następnie podawać ułożone razem w misce lub naczyniu z przegródkami. RADA: Sos winegret można wzbogacić dodając do niego odrobinę ziół prowansalskich lub musztardy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń