Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z łososiem w zielonym pesto

Przepis dnia 2013-05-27
Sałatki

Autor: szczotka_od_kija

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 869

Dodano: 23.05.2013

Odsłon: 10154

Szybka, pyszna i zdrowa przekąska z łososiem w roli głównej. Z bazyliowym pesto, oczywiście w wersji dietetycznej:)

Składniki

  • wędzony łosoś sałatkowy
  • ugotowane jajka
  • czerwona cebula
  • rukola
  • sezam do posypania
  • Składniki na pesto (na ok. pół szklanki):
  • pół pęczka bazylii
  • 2-2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 15 g orzechów nerkowca (mała garść)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pesto: orzechy i siemię podprażyłam na patelni, a czosnek drobno posiekałam. Wszystkie składniki na pesto wrzuciłam do pojemnika i zblendowałam na gładką masę.

  2. Do jednej porcji sałatki użyłam: garści rukoli, 1 ugotowanego jajka, kilku sporych kawałków łososia (wcześniej go podsmażyłam na patelni, bo nie przepadam za wędzonym), 1/4 czerwonej cebuli i 3-4 łyżeczek pesto. Układałam kolejno: rukolę, cebulę, jajka i łososia. Na koniec sałatkę polałam pesto i obsypałam sezamem.
    Wyszła przepyszna:)

    Smacznego zielonego:)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 23 maja 2013 Taka sałatka to wprost dla mnie , super zdrowa i kolorowa :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń