Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z ryżem

Sałatki

Autor: SprytnaAK

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 108

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 3852

Pyszna kolorowa sałatka na kolacje. Możliwa do wykonania zawsze, proste i łatwo dostępne składniki: ryż, wędlina, kukurydza, papryka (może być konserwowa), ogórek konserwowy i majonez!

Składniki

  • ryż, 2 woreczki
  • kukurydza, 1 puszka
  • wędlina np. polędwica (w kawałku), ok. 40 dkg
  • ogórek konserwowy, 6-7 sztuk
  • papryka (może być konserwowa), 1-1,5 sztuki
  • sól, pieprz, do smaku
  • majonez, 1/2 słoika
  • magi, do smaku
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotować ok 15 min. Odsączyć i wsypać do miseczki. Wędlinę pokroić w drobną kostkę lub małe paseczki, ogórka i paprykę też pokroić w kostkę (jeśli mamy surową paprykę, to najpierw ją sparzyć i zdjąć skórkę). Kukurydzę odsączyć i zostawić na sitku. Warzywa i wędlinę wsypać do miseczki i powoli dodawać ryż. Jeśli uznamy, że jest go już za dużo, można nie dodawać wszystkiego. Wymieszać z majonezem doprawiając solą, pieprzem i magi (tylko kilka kropli). Świetne na kolację i do pracy jako pożywna przekąska :) Jeśli chcecie zrobić to dla mniejszej ilości osób, należy wziąć o połowę mniej składników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń