Do góry

Przekąski Przepis na:

salatka z szynka parmenska mozzarella i figami

Przekąski

Autor: olajna86

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 25

Dodano: 23.11.2009

Odsłon: 782

eleganckie szybkie w przygotowaniu

Składniki

  • salata lodowa, pol glowki
  • szynka parmenska, 6 plasterkow
  • figi swieze, 4 sztuki
  • mozzarella, 1 kulka
  • oczet balsamiczny, 3 lyzki stolowe
  • oliwa z oliwek, 2 lyzki stolowe
  • maslo, pol malej lyzeczki
  • pieprz czarny, do smaku
  • cukier, szczypta
  • sucharki pociete w kwadraciki, 2 sztuki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. umyta, osuszona i poszatkowana salate ulozyc w kopczyki na 2 talezykach

  2. mozzarelle przekroic na pol opruszyc lekko cukrem i podsmazyc na suchej patelni z obu stron do momentu az cukier sie skarmelizuje

  3. nakroic figi w krzyz od gory i scisnac lekko od dolu az uzyskasz forme otwierajacego sie kwiata

  4. mozzarelle polozyc na salacie do okola sera ulozyc szynke parmenska . po 2 figi postawic odok kopczyka przygotowac sos

  5. roztopic maslo i wlac na patelnie ocet balsamiczny poczekac az sie zredukuje. polac salatke sosem oraz oliwa z oliwek doprawic pieprzem do smaku .podawac z sucharkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń