Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka z tuńczyka - kolejna wersja :)

Sałatki

Autor: agniemo

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 238

Dodano: 30.04.2008

Odsłon: 30676

sałatka w dwóch wersjach - wytrawnej i lekko słodkawej

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy, także samo kukurydzę. Paprykę kroimy w drobną kostkę (papryka ma być zielona, a najwyżej żółta, by sałatka była wytrawna, ale... jeśli komuś odpowiada słodycz czerwonej....). Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni do zrumienienia. Zaraz po osiągnięciu właściwego, złotego koloru nasion trzeba je szybko zsypać na chłodny talerz,by leżały względnie płaską warstwą. Po zdjęciu z patelni nadal oddają sobie ciepło i nawet w miseczce mogą się przypalić, więc trzeba je rozłożyć. Paprykę, tuńczyka, kukurydzę i pestki wrzucamy do miski, mieszamy dokładnie, w dłoniach rozcieramy tymianek, mieszamy. Dodajemy majonez. Salatkę solimy do smaku dopiero na końcu, można też popieprzyć. Wersja rybno- ananasowa wymaga tylko dodania pokrojonego w drobne cząsteczki ananasa. Smak dla amatorów, ale też pycha :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń