Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ze szpinaku - melanż smaków

Sałatki

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1894

Dodano: 04.07.2009

Odsłon: 3016

To trzeba po prostu zjeść:)

Składniki

  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 6 plastrów parzonego boczku
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 mandarynki (lub pół puszki mandarynek)
  • 2 średnie pomidory
  • młody groszek (6-7 strączków)
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 10 poziomek
  • malutki pęczek koperku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak myjemy, osuszamy i liście wrzucamy do miski. Cebule kroimy w cieniutkie piórka. Boczek podsmażamy na patelni, rwiemy go w nieregularne kawałki i wrzucamy do miski. Mandarynki - jesli z puszki, to już są w kawałeczkach, jesli świeże, to musimy oddzielić pojedyncze kawałeczki. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki ale uwaga! wyrzucamy pestki. Groszek wyłupujemy ze strączków. I to już wszystkie składniki - mieszamy ze sobą lekko unosząc.

  2. Sosik - oliwę, wodę, miód, sok z cytryny - mieszamy ze sobą. Do powstałego sosiku dodajemy pokrojone w połóweczki poziomki i pokrojony drobno koperek.

  3. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń