Do góry

Desery Przepis na:

Salceson

Desery

Autor: Malgoisaa__

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 344

Dodano: 17.01.2010

Odsłon: 18091

smaczne, dla amatorów galaretki

Składniki

  • biszkopt
  • Jaja, 6 szt
  • cukier, 6 łyżek
  • mąka tortowa, 6 czubatych łyżek
  • Masa:
  • margaryna, 1 kostka
  • 1 szklanka, cukru
  • zółtka, 2 sztuki
  • ubite białka, 2 sztuki
  • mleko, 1/2 litra
  • żelatyna (namoczona), 2 łyżki
  • galaretka żółta, 1 szt
  • galaretka czerwona, 1 szt
  • galaretka zielona, 1 szt
  • wrząca woda, 3 szklanki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jaja z cukrem ubić na białą, puszystą masę, dodać mąkę i dobrze wymieszać łyżką drewnianą. Wylać na blaszkę 25cmx40cm i piec w temp 160-170 stopni na złoty kolor. Ostudzone ciasto przekroić na pół.

  2. Masa: Galaretkę rozrobić dzień wcześniej. Każdy kolor rozrobić w szklance wody i wylać na płaską powierzchnię (np talerz), tak by można było pokroić w kostkę. Margarynę z cukrem i żółtkami ubić na puch. Mleko zagotować i w gorącym rozpuścić namoczoną żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zżelowania. Do wcześniej zmiksowanej margaryny dodać żelujące mleko i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać ubite białka i dobrze wymieszać.

  3. Do gotowej masy dodać kostki galaretki, dobrze wymieszać łyżką i przełożyć biszkopt lekko dociskając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Angelikac77 22 kwietnia 2011 Właśnie zrobiłam to ciacho na święta i po zrobieniu i skosztowaniu masy przypomniałam sobie ten smak , okazał się znajomy ale my nazywamy te ciacho "Buśka", ale w sumie nazwa nie jest zbyt ważna tylko jego smak a naprawde jest wysmienity...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Malgoisaa__ 19 stycznia 2010 można spróbować z kakao,ale i można dodać zamiast żelatyny galaretkę np.agrestową. To samo ciasto ,ale w kilku odsłonach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olcia35 18 stycznia 2010 Wygląda ciekawie i na pewno spróbuje je zrobic:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 stycznia 2010 aby ciasto wyglądało jak salceson, ewidentnie potrzebne byłoby co najmniej kakao :-) fajny pomysł na placek

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kascha1111 18 stycznia 2010 zgadza sie, ale salceson to troche inne ciasto, bo to salcesonu napewno nie przypomina :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 18 stycznia 2010 Ja ciasto "Salceson" kojarzę z podłużnym ciastem czekoladowym, które ma w środku różne bakalie, wtedy po przekrojeniu faktycznie może kojarzyć się z salcesonem, ale wg mnie ta nazwa jest żartobliwa, a nie brzydka ;) tutaj wygląd ciasta wcale nie kojarzy się z salcesonem, choć na pewno jest bardzo smaczne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 stycznia 2010 Pięknie wygląda to ciasto i na pewno jest pyszne, tylko dlaczego ma taką brzydką nazwe.?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń