Do góry

Desery Przepis na:

Salceson

Desery

Autor: goska239

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 36

Dodano: 05.01.2013

Odsłon: 17506

Super ciasto z galaretką, kremem karpatkowym i polewą.

Składniki

  • Ciasto ciemne
  • jajka, 3 sztuki
  • śmietana, 1 szklanka
  • dżem, 3 łyżki
  • kakao, 3 łyżki
  • soda, 1 łyżeczka
  • Ciasto jasne
  • mąka, 3 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • margaryna, 1 kostka
  • biszkopt
  • jajka,, 4 sztuki
  • cukier kryształ, 1/2 szklanki
  • mąka zwykła, 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • krem karpatkowy
  • mleko, 2 szklanki
  • cukier,, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • mąka tortowa, 1 szklanka
  • margaryna zwykła, 1 kostka
  • dodatki
  • galaretka czerwona, 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto ciemne: Wszystkie składniki ubić.

  2. Przepis na ciasto jasne: Margarynę roztopić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać na kruszonkę. Wystudzić i lekko wymieszać z ciastem ciemnym.

  3. Przepis na biszkopt: Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Upiec. Wykroić w nim dziurki kieliszkiem. Do dziurek wlać kolorowe krzepnące galaretki.

  4. Przepis na masę karpatkową: 1 szklankę mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w drugiej szklance mleka i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gdy masa wystygnie dodać margarynę

  5. Przkładanie ciasta: ciasto ciemne - masa karpatkowa - biszkopt z galaretkami - masa karpatkowa - ciasto ciemne - na koniec polewa

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 05 stycznia 2013 Wygląda bardzo apetycznie.Ciekawe jest dla mnie ciasto jasne wymieszane z ciemnym - brzmi bardzo zachęcająco -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń