Do góry

Dania główne Przepis na:

Sandacz w rieslingu

Dania główne

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 523 Ocena: 10921

Dodano: 08.12.2016

Odsłon: 1331

Danie z kuchni niemieckiej

Składniki

  • 800 g małych ziemniaków
  • 5 łyżek masła
  • 800 g filetów z sandacza
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml rieslinga
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g szczawiu (może być ze słoiczka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cytryna do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem.

    Filety sandacza przekroiłem wzdłuż na połówki, a następnie pokroiłem na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprószyłem solą.

    Wino zagotowałem na patelni, włożyłem ryby, przykryłem. Dusiłem 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróciłem i dusiłem kolejne 3 minuty. Przełożyłem na ogrzany półmisek. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Resztę masła włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.

    Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń