Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab duszony w kapuście

Dania główne

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 5449

Dodano: 12.01.2010

Odsłon: 40634

schab i kapusta kiszona - danie po prostu nie może się nie udać

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szkl. suszonych grzybów
  • sól, pieprz, ziele ang, kminek , liść laurowy
  • olej ( niestety kapusta potrzebuje go dość sporo)
  • 1,2 szkl.bulionu ( opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab w całości doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie razem z pokruszonymi suszonymi grzybami w dużym garze (schab z z obu stron) pod koniec dodając poszatkowaną cebulę.

  2. Podlać ok. 1,5 szkl.wody lub bulionu i dusić pod przykryciem ok. 30 min, co jakiś czas obracając mięso.

  3. Dodać kapustę kiszoną i doprawić resztą przypraw, dolać oleju -wdg.uznania- dusić jeszcze ok.45 min/60min co jakiś czas mieszając kapustę i obracając mięso , aż do momentu , gdy woda z kapusty odparuje a tazacznie się lekko obsmażać - brązowieć.

  4. Smacznego i mam nadzieję, że to typowo polskie danie , które mi osobiście przypomnina okres Świąt Bożego Narodzenia, przypadnie Wam do gustu.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 04 maja 2013 wspaniałe, kradnę przepis i daję kciuka!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 09 kwietnia 2010 Danie super! Robiłam kila razy, zawsze "znikało" błyskawicznie. Zamiast schabu używałam też karczku ( doprawionego wczesniej i zostawionego na noc w lodówce), jest bardziej soczysty.
Dziękuję i pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arkacha 01 marca 2010 Witam! Polecam takie danie(schab w kapuscie) jesli ktos bedzie w Karpaczu,w Gospodzie Karpackiej-naprawde bardzo pyszne i warte swojej ceny,jestesmy tam z rodzinka kilka razy w roku i bardzo nam smakuje,dlatego czesto powracamy,bo naprawde warto!
i nie jest to kryptoreklama :) smakuje po prostu wysmienicie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 28 lutego 2010 Muszę koniecznie spróbować, bo zapowiada się smakowicie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basik5325 28 lutego 2010 juz wiem czym zaskoczę syna w najbliższym czasie,oczywiście dodaję do ulubionych.;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

puma86 23 stycznia 2010 Robiłam - jest przepyszne - mój chłopak jest zachwycony :)) SUPER PRZEPIS !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 19 stycznia 2010 Rety! Jak to ładnie i apetycznie wygląda! Fakt, takie danie nie może się nie udać ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

keja 14 stycznia 2010 Schabik w kapuście wygląda smakowicie . Dodaję do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

keja 14 stycznia 2010 Sprzeczki jak między dobrymi kucharzami :)Olej czy smalec ...To i to dobre ,bo naturalne. Smokowo inne ,to prawda. Margaryna nie nadaje się do smażenia zupełnie . Do smarowania pieczywa też nie jest dobra. Wystarczy przeczytać skład chemiczny margaryny .Trzymajmy się naturalnych tłuszczów . Nie musi być ich tak dużo.Wystarczy naturalne masło używać w mniejszych ilościach ,a smak o niebo lepszy od margaryny . I ważne dla tych co dbają o linię .... Węglowodanów nie łączcie z tłuszczem ani z białkiem .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń