Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab faszerowany owocami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 15.04.2009

Odsłon: 7609

Idealna potrawa na rodzinne obiady. Wymaga trochę czasu, ale jego przygotowanie jest proste. Schab faszerowany owocami to gwarancja udanego spotkania rodzinnego. Miej pewność, że nikt nie odejdzie od stołu niezadowolony.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone owoce skrop śliwowicą. Odstaw na ok. 20 minut, aby nasiąkły alkoholem. Schab opłucz, osusz. Długim, ostrym nożem wytnij kieszeń. Mięso natrzyj majerankiem, solą, pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Napęczniałe owoce dokładnie osącz, zachowaj śliwowicę. Częścią owoców napełnij otwór w mięsie, resztę zachowaj.

  2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Szybko obsmaż pieczeń ze wszystkich stron. Obsmażony schab przełóż do brytfanny. Obłóż pozostałymi owocami. Polej śliwowicą. Piecz 1,5 godziny w temp. w 190 st. Gotową pieczeń podawaj z kluskami śląskimi oraz sosem z pieczenia, możesz go dodatkowo przetrzeć przez gęste sitko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zuza30 09 kwietnia 2010 Smakowicie wygląda,bede musiala niebawem wypróbowac,tylko jest problem brak śliwowicy czy moze byc inny trunek??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń