Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab gotowany

Przepis dnia 2009-12-12
Dania główne

Autor: renka

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 571

Dodano: 09.11.2009

Odsłon: 121736

Schab jest soczysty ,lekko różowy i nie zmniejsza swojej objętości. Przepis dostałam od znajomej i go wypróbowałam.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać wodę z przyprawami i majonezem,tak aby utworzyła się w miarę jednolita zawiesina.

  2. Zalewę zagotować i ostudzić.

  3. Dodać mięso ,ponownie zagotować i utrzymać w stanie wrzącym 8-10 minut.

  4. Następnie zdjąć z ognia całość zostawić w zalewie do wystygnięcia ,najlepiej na noc.

  5. Rano ponownie zagotować wszystko i znów zostawić do wystygnięcia SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (61)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 grudnia 2016 ponownie zagotowuję tak jak jest podane w pkt.3 (lekko pyka tak jak przy rosole) i pozostawiam na noc po wystudzeniu w lodówce :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Activsport 18 grudnia 2016 Chcę zrobić na swięta schabik, ale nie wiem jak długo zagotować ponownie. proszę o odpowiedź :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 28 maja 2015 Wypróbowane - schabik jest b.smaczny i co najważniejsze soczysty. Dla mnie jednak nieco za słony, ale i trzymany był trochę dłużej w zalewie niż w przepisie. Następnym razem dam jej jednak mniej. Ale przepis świetny, nigdy nie wiedziałam co zrobić ze schabem, a często dostaję "swojski" - teraz na pewno często będę robić taką domową wędlinkę. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 01 października 2013 a dziś zrobiłem w galarecie ,cudo ,palce lizać ,najlepszy przepis na schabik .

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 stycznia 2013 Jest bardzo,bardzo dobry; oczywiście tak jak wszyscy sceptycznie podeszłam do ilości soli, ale naprawdę nie odczuwa się jej, a jestem bardzo wrazliwa na nią. Gotuję też w ten sposób filet z indyka - wnuki są zachwyceni.Polecam, daję 6, pozdrawiam :-)))

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marina15 25 listopada 2012 Napiszę tak - REWELKA!!!! ;))) Schabik pyszny,soczysty i dietetyczny. Gratulacje ! Super przepis. Choć miałąm wątpliwosci

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 20 października 2012 Renko, działasz błyskawicznie, serdeczne dzięki i jutro od rana zaczynam gotowanie . Pozdrawiam najserdeczniej.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 20 października 2012 glazter2007 Jak najbardziej możesz zrobić z 1kg schabu ,też czasami tak robię -)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 20 października 2012 A ja mam praktyczne jak dla mnie pytanko : czy mogę zrobić tak samo z połowy porcji ? Mam na mysli 1 kg schabu i zalewę zmniejszoną również o połowę . Czekam z niecierpliwością na odpowiedź, ponieważ kupiłam taką ilośc schabu w całości do upieczenia w rękawie . Ale Twój przepis jest na tyle atrakcyjny , że chcę go wypróbowac natychmiast . Oczywiście "5" , a przepis wrzucam do ulubionych .

19 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń