Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab gotowany

Przepis dnia 2009-12-12
Dania główne

Autor: renka

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 388

Dodano: 09.11.2009

Odsłon: 79771

Schab jest soczysty ,lekko różowy i nie zmniejsza swojej objętości. Przepis dostałam od znajomej i go wypróbowałam.

Składniki

  • schab, 2 kg
  • woda, 2 litry
  • sól, 1/2 szklanki
  • majonez, 2 łyżki
  • cukier, 1 łyżka
  • pieprz prawdziwy mielony, 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
  • czosnek, 4 ząbki
  • majeranek,liść laurowy,ziele ang., według uznania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać wodę z przyprawami i majonezem,tak aby utworzyła się w miarę jednolita zawiesina.

  2. Zalewę zagotować i ostudzić.

  3. Dodać mięso ,ponownie zagotować i utrzymać w stanie wrzącym 8-10 minut.

  4. Następnie zdjąć z ognia całość zostawić w zalewie do wystygnięcia ,najlepiej na noc.

  5. Rano ponownie zagotować wszystko i znów zostawić do wystygnięcia SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (55)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 01 października 2013 a dziś zrobiłem w galarecie ,cudo ,palce lizać ,najlepszy przepis na schabik .

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 stycznia 2013 Jest bardzo,bardzo dobry; oczywiście tak jak wszyscy sceptycznie podeszłam do ilości soli, ale naprawdę nie odczuwa się jej, a jestem bardzo wrazliwa na nią. Gotuję też w ten sposób filet z indyka - wnuki są zachwyceni.Polecam, daję 6, pozdrawiam :-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marina15 25 listopada 2012 Napiszę tak - REWELKA!!!! ;))) Schabik pyszny,soczysty i dietetyczny. Gratulacje ! Super przepis. Choć miałąm wątpliwosci

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 20 października 2012 Renko, działasz błyskawicznie, serdeczne dzięki i jutro od rana zaczynam gotowanie . Pozdrawiam najserdeczniej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 20 października 2012 glazter2007 Jak najbardziej możesz zrobić z 1kg schabu ,też czasami tak robię -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 20 października 2012 A ja mam praktyczne jak dla mnie pytanko : czy mogę zrobić tak samo z połowy porcji ? Mam na mysli 1 kg schabu i zalewę zmniejszoną również o połowę . Czekam z niecierpliwością na odpowiedź, ponieważ kupiłam taką ilośc schabu w całości do upieczenia w rękawie . Ale Twój przepis jest na tyle atrakcyjny , że chcę go wypróbowac natychmiast . Oczywiście "5" , a przepis wrzucam do ulubionych .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 19 kwietnia 2012 Schab jest FANTASTYCZNY! Jest pyszny i praktycznie "robi się sam". :) Teraz kusi mnie krupiak z Twojego przepisu... Pozdrawiam ! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 18 kwietnia 2012 To się chyba zmówiłyśmy z tym schabem, bo ja też robiłam i właśnie na śniadanko zajadam,mnie wyszedł pyszny. Mam nadzieje ,że Tobie również taki wyjdzie -) POZDRAWIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 17 kwietnia 2012 Właśnie robię schab wg Twojego przepisu... przeczytałam mnóstwo pozytywnych komentarzy, mam nadzieję, że jutro dopiszę kolejny... :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 13 kwietnia 2012 Zrobiłam na święta schab i w tej samej zalewie zrobiłam filet z indyka i muszę powiedzieć, że i jedno i drugie mięsko rewelacja, a przepis poszedł dalej, zwłaszcza że mało pracy, a efekt super, ode mnie też 6. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń