Do góry

Przekąski Przepis na:

SCHAB NADZIEWANY ŚLIWKAMI

Przekąski

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3888

Dodano: 25.12.2010

Odsłon: 8888

Wykwintny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • schab, 1,5 kg.
  • śliwki suszone bez pestek, 20 dkg.
  • ziele angielskie,
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki namoczyć na pół godziny

  2. Schab umyć i osuszyć. Ostrym, cienkim nożem zrobić przez środek schabu nacięcie. Wierzch mięsa natrzeć porządnie solą.

  3. Ziele angielskie, pieprz i majeranek /ilość wg uznania/utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku.

  4. Osączyć śliwki /nie wylewać wody / i nadziewać nimi schab. Następnie wysypać na tacę utłuczone przyprawy i oblepić nimi całe mięso . Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

  5. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia, wlać wodę ze śliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika /termoobieg/ do 190 st.C i piec ok.1,5 godziny. Na krótko przed wyjęciem rozciąć folię, aby schab ładnie się przyrumienił. Można podać go na dorąco jako danie obiadowe lub na zimno do chleba. Jest bardzo smaczny i gorąco polecam. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 stycznia 2012 Moje klimaty,taki schabik jest pyszny na gorąco do obiadu polany ostrzejszym sosem pieczeniowym,ale też na zimno :pokrojony w plastry ułożony na półmisku,przybrany kawałkami gotowanego jajka,majonezem i jakimiś warzywami ,które akurat są w lodówce,zalany tężejącą galaretką do mięs - i gotowa ekskluzywna przystawka ,nawet dla wybrednych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 01 marca 2011 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować przepis. Danie przyrządzę przy okazji jakiej imprezy, jeśli mi nie "podejdzie" nakarmie nim gości :) Dam znać jak wyszło. Pozdraiwiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 lutego 2011 Hmm... zadałaś mi Madziu niby proste pytanie, a jednak musiałam zastanowić się nad odpowiedzią. Kurczak z ananasem to na pewno zupełnie inny smak niż schab ze śliwką, niemniej jednak śliwka jest słodka i pieczona w schabie nadaje mu swoisty zapach i smak - niestety słodkawy smak. Jest on jednak połączony z dużą ilością ziela i pieprzu, co sprawia, że schab nie jest mdły jak to bywa przy kurczaku z ananasem.
Trudno jest opisać dokładnie jak smakuje ta potrawa. Proponuję, żebyś upiekła na próbę i sama oceniła, czy Ci smakuje i czy zagości na Twoim stole jeszcze nie raz. Pozdrawiam serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 27 lutego 2011 Droga Irmo, a ja mam pytanie dotyczące tego schabu.Nie przepadam za połczeniem mięsa z owocami (zwłaszcza słodkimi np. kurczak z brzoskwinią lub ananasem) napisz mi proszę jaki czy śliwki jakoś znacząco zmieiaja smak mięsa, nadają mu jakiejś słodyczy? Bardzo elegancko wyglada Twój schabik i od dawna przymierzam się do zrobienia tego dania, jednak mam obawy....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 16 lutego 2011 JA robie tak jak Ty talko ja jeszcze pieke to w sosie grzybowym...tez dobry.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 grudnia 2010 Renka masz racje. W tym roku miałam sporo gości i chciałam, żeby było smacznie. Schab robiłam pierwszy raz i naprawdę jest bardzo pyszny. Polecam wszystkim. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 26 grudnia 2010 Irmo Twój stół w święta uginał się od pyszności - POZDRAWIAM -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń