Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony

Przepis dnia 2009-11-14
Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1408

Dodano: 11.11.2009

Odsłon: 60190

Łatwy sposób na pyszny, pieczony schab. Minimum pracy, a efekt wspaniały - ciepły na obiad, zimny do chleba.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab opłukać i osuszyć. Wąskim i długim nożem nakłuć w kilku miejscach wzdłuż włókien. W otwory powtykać słupki słoniny - schab nie będzie suchy.

  2. W misce przygotować zaprawę: 2 łyżki oliwy, 2 rozgniecione ząbki czosnku, rozgniecione kostki smaku, pieprz. Natrzeć nią cały schab.

  3. W szerokim, głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć schab po kilkanaście sekund z każdej strony.

  4. Tak przygotowane mięso nieco przestudzić i włożyć do rękawa do pieczenia, wlać resztę zaprawy i sos powstały przy podsmażaniu.

  5. Piec 2 godziny w 150 stopniach, termoobieg. Dodatkowo umieszczam rękaw w przykrywanym naczyniu żaroodpornym, do którego wlewam trochę wody - nic się nie przypali.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mktiger 24 maja 2011 i jeszcze drugie pytanie
jesli schab ma inna wage to jaka temperatura


sorki ze jedno pod drugim ale nie widze mozliwosci edycji

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mktiger 24 maja 2011 a jak nie mam kuchenki z termoobiegiem?? - gazowa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 28 listopada 2009 Dzięki za odpowiedź dot. temperatury. Masz rację, instrukcja od mojego nowego piekarnika i jego elektroniczne menu zalecają nawet 40-stopniową różnicę, między termoobiegiem a funkcją statyczną. Co do potrawy to wygląda świetnie i na pewno zagości u nas na obiedzie. Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 20 listopada 2009 Oj pyszny ten schabik,bardzo pyszny.Sprawdziłam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 12 listopada 2009 150 stopni z termoobiegiem to ok. 180 bez niego. Mięso się upiekło, więc u nas wystarczyło.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 12 listopada 2009 Nie był suchawy w środku - po prostu ukroiłam nieodpowiednim nożem, stąd te nierówności na plastrze. :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 11 listopada 2009 Wygląda na suchawy w środku, jak jest w rzeczywistości? bo trudno mi ocenić ze zdjęcia :) a z wierzchu wygląda bardzo apetycznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 11 listopada 2009 Czy 150 stopni (nawet przy termoobiegu) to nie za mało?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń