Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab Pieczony w rękawie

Dania główne

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 846

Dodano: 22.01.2010

Odsłon: 62513

Gdy na obiad przychodzi rodzina warto zainteresowac sie tym przepisem. Bardzo podzielne i gustowne :)

Składniki

  • schab, 1 kg
  • oliwa z oliwek, 50 ml
  • oregano tymianek, łyżka
  • czerwona papryka, łyżeczka
  • czosnek, 4 ząbki
  • sól, pieprz, do smaku
  • masło, 2 łyzki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab płuczemy, osuszamy i odcinamy nadmiar tłuszczu. W misce mieszamy oliwę tymianek, paprykę, i oregano. Mięso nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Następnie Do rękawa wlewamy marynatę po czym wkładamy do niego mięso i wiórki masła. Zamykamy i wkładamy na ok. 2 godzinki do lodówki. Schab Pieczemy w temp 180 stopni ok. 2 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw tak by powstała chrupiąca skórka na wierzchu mięsa. Ja Schabik podałam z ziemniaczkami i ćwikłą 

  2. Ps. Na zdjęciu obok schabu widnieje wyjęta z rosołu pietruszka (niedogotowana). Opiekana smakuje nadzwyczajnie ! polecam!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zawiela 23 kwietnia 2010 Robiłam na święta Wielkanocne.Pycha!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 29 stycznia 2010 Apetycznie wygląda. Robimy w troszkę inny sposób, ale ten wykorzystamy przy okazji następnego kawałka schabu. Pozdrawiam. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

angel58 23 stycznia 2010 fajny przepis,też używam rękawa foliowego do pieczenia mięs,efekt rewelacyjny:) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 23 stycznia 2010 Rękaw to folia do pieczenia :) Wyglada jak worek foliowy tyle że może byc poddany wysokiej temperaturze.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giga197 23 stycznia 2010 Witam.Super sprawa ten przepis,tylko ja mam problem co to jest ten rekaw.Dziekuje i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń