Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z cytryną

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 27.05.2009

Odsłon: 6353

Cytryna nadaje lekkości i smaku tej niby standardowej potrawie. Warto spróbować.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Mięso oprósz solą i pieprzem. Zioła (oprócz szałwii) i czosnek posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek i posmaruj nimi wierzchnią stronę mięsa. Połóż na wierzch boczek pokrojony w cienkie plastry.

  2. Cytrynę pokrój w plasterki i umieść w nacięciach pieczeni. Blachę do pieczenia natłuść łyżką oleju. Połóż na jej środku pieczeń i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut. Pokrój ziemniaki w ćwiartki i przełóż do miseczki.

  3. poziom. Piecz 30 minut. Pokrój ziemniaki w ćwiartki i przełóż do miseczki. Szałwię poszatkuj; dodaj resztę oliwy z oliwek (2 łyżki), sól i wymieszaj z ziemniakami. Po 30 min pieczenia obłóż nimi pieczeń i piecz dalej około 50 min. Pomidorki umyj, osącz. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do pieczeni. Piecz kolejne 20 min. Podziel pieczeń na porcje i udekoruj pomidorkami i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kutybka 30 listopada 2010 wygląda ze składników super apetycznie ale opis pisał analfabeta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń