Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab w galarecie

Przekąski

Autor: madzia1208

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 91

Dodano: 05.10.2010

Odsłon: 27179

Pyszne,małokaloryczne danie.

Składniki

  • schab bk (nie za płaski), 1 kg
  • marchew, 2 szt.
  • por, 5 cm.
  • korzeń pietruszki, 1 mały
  • seler, mały kawałeczek
  • żelatyna, 1 op.(50 gram)
  • kostka rosołowa drobiowa, 1 szt.
  • sól,pieprz,maggi, do smaku
  • jajko,pietruszka itp., do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyć i włożyć do garnka z osolona wodą.Zagotować i zebrać szum.

  2. Dodać warzywa,przyprawy i kostkę rosołową i gotować do miękkości ok.1,5 godz.(czas gotowania zależy od mięsa,które nie może być rozgotowane!!!!!!).

  3. Po ugotowaniu mięso wyjąć i ostudzić,a rosół przecedzić aby był klarowny.

  4. W międzyczasie przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu.Ja zamiast zimnej wody do moczenia daje zimny rosół z gotowania mięsa.Galaretę przygotować w sumie z 6 szklanek rosołu(przyprawić do smaku)

  5. Mięso pokroić w półcentymetrowe plastry,ułożyć na głębokim półmisku i udekorować marchewką z rosołu,jajkiem,natką itp.Zalać chłodną galaretą i odstawić do stężenia.Smacznego:+))

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia1208 12 października 2010 Dzięki hela muszę sprawdzić Twoje rady.Pozdrawiam:+))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hela43 12 października 2010 ja robię też taki schab tyle że daję go na gotującą wodę i gotuję tyle ile waży schab np 1 kg schabu to 1 godz gotowania na małym ogniu .jeśli damy schab na gotującą się wodę to się nam nie skurczy czyli nie zmniejszy objętości.przepis super bardzo polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń