Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab w galarecie

Przepis dnia 2008-03-24
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20666

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 46066

Wspaniały na święta.

Składniki

  • 80 dag schabu
  • 20 dag śliwek kalifornijskich
  • łyżeczka chrzana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • słodka mielona papryka
  • czubata łyżka żelatyna
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • puszka brzoskwiń
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łyżkę masła utrzeć z solą, , majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zmrozić. W schabie wyciąć głęboką kieszeń i na przemian upychać w nim po kawałku masła ziołowego i po śLiwce. Otwór spiąć. Mięso z wierzchu natrzeć solą, oprószyć papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 90 minut w temp 200°C. W trakcie skrapiać gorącą wodą. Wyjąć, ostudzić. Żelatynę namoczyć w winie. Kiedy spęcznieje zalać gorącm bulionem, mieszać aż żelatyna się lekko rozpuści. Odrobinę auszpiku wlać na półmisek. Zastudzić. Resztę masła utrzeć z chrzanem i napełnić masą pozostałe śliwki. Osączyć brzoskwinie pokroić w plasterki. Fantazyjnie ułożyć na galarecie. Na tym umieścić plastry schabu. Udekorować pozostałymi brzoskwiniami oraz faszerowanymi śliwkami. Mocno ochłodzić. Wyjąć polać pozostałą tężejącą galaretą. zastudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

junisa3 04 marca 2012 wyglada wysmienicie i z pewnoscia tak tez smakuje, dodaje przepis do ulubionych, na pewno wyprobuje

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń