Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab z porami w cieście francuskim nadziewany śliwkami

Przepis dnia 2009-04-15
Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1888

Dodano: 11.04.2009

Odsłon: 3873

Schab w znanym już wydaniu "nadziewanym" ale w pierzynce z porów i złocistego ciasta:)

Składniki

  • schab bez kości, 1,5kg
  • śliwki suszone, małe opakowanie
  • morele suszone, ok.10 sztuk
  • 2 duże pory
  • porcja ciasta francuskiego (mrożonego)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, aby rozmroziło się w pokojowej temperaturze zanim zrobimy całą potrawę. Śliwki i morele zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły.

  2. W schabie wycinamy tuneliki, w które wkładamy śliwki i morele. Ilość owocu zależy od upodobań. Następnie mięso nacieramy solą, pieprzymy i posypujemy ziarenkami smaku lub kucharkiem. Wkładamy do pieca i pieczemy aż mięso będzie rumiane i gotowe.

  3. Por obieramy, kroimy w wałeczki ok.10 centymetrowe, następnie przekrawamy je na pół, aby powstały takie pojedyncze łódeczki, którymi potem obłożymy schab. Pokrojony por wkładamy do wody osolonej i gotujemy aż będą miękkie.

  4. Rozmrożone ciasto rozkładamy na płasko, kładziemy na to schab i obkładamy je porami. Zawijamy ciasto wokół mięsa i szczelnie zalepiamy.

  5. Odkrawamy odstające kawałki ciasta, z których potem można zrobić jakieś ozdoby. Smarujemy wszystko roztrzepanym żółtkiem i pieczemy aż będzie rumiane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń