Do góry

Dania główne Przepis na:

SCHAB Z ŻURAWINĄ

Dania główne

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 3508

Dodano: 12.12.2010

Odsłon: 13814

Bardzo wykwintne danie, które każdy może wykonać nawet początkujący kucharze.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • żurawina ze słoiczka, 4 łyżki
  • sól , pieprz ziołowy do posypania mięsa
  • ser żółty, 4 plastry
  • papryka słodka w proszku, 4 łyżeczki
  • posiekany koperek, 4 łyżeczki
  • rosół lub półwytrawne wino, 1/2 szklanki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab rozbić na niezbyt cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Jeśli mamy patelnię grillową, to obsmażyć kotlety bez tłuszczu z każdej strony.

  2. Nagrzać piekarnik do 180 st.C.

  3. Na każdy kotlet schabowy położyć po łyżce żurawiny /oczywiście jeśli kotlet jest dość duży, to więcej/. a na wierzch plaster żółtego sera. Środek sera oprószyć papryką i koperkiem.

  4. Tak przygotowane kotlety wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.30 minut. Podczas pieczenia podlać kotlety winem lub rosołem. Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 07 lipca 2013 Cieszę się, że mój przepis na schab ma swoich zwolenników :) Dziękuję i pozdrawiam. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia83 07 lipca 2013 Pyszne! Smakowało nawet mojej drugiej połówce, chociaż twierdził, że nie lubi żurawiny ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka2 25 stycznia 2011 pychotka - bardzo prosto i smacznie. Zrobiłam tą wersję z winem i dzięki temu został trunek na wieczór.
A żółty ser ze schabem naprawdę pasuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka2 25 stycznia 2011 pychotka - proste i naprawdę smaczne (zrobiłam tą wersję z winkiem:) )

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aktorod 09 stycznia 2011 iwonie s nie pasuje schab z żółtym serem! hahhahaha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

clubowicz 23 grudnia 2010 iwona_s
ten rodzaj kotleta jest znany jako jadło góralskie lub cieśli. Sznycel po tyrolsku własnie polega na tym ze podaje się z serem, Ale TY PANIENKO to ty nic nie jadłaś prócz chleba i jakieś pasztetowej bo krytyka rozkapryszonego dziecka o tym świadczy.
Pewnie nie raz słyszałaś rolady mięsne podawane na wiejskich weselach to właśnie między innymi podaje sie z serem ale gdy dodamy inne dodatki aaaaa to wówczas bedzie to jedzonko dla podniebienia - bardzo często serwuje sobie i gościom ten frykas a którzy nie tyle dla mnie co właśnie dla tych potraw do mnie walcują

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 grudnia 2010 Iwona s Twój gust, Twoja sprawa. Mnie i mojej rodzince smakowało. Dziękuję za komentarz.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_s 13 grudnia 2010 a mi się to nie podoba; schabowy + żółty ser - takiemu połączniu mówię "nie"! brzydko wygląda, jeść się odechciewa...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 grudnia 2010 Pyszności, w domu można poczuć się jak w restauracji :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 12 grudnia 2010 wow, muszę to wypróbować! Do ulubionych i daję 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń