Do góry

Przekąski Przepis na:

schab ze śliwką

Przekąski

Autor: ania34

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano: 13.12.2008

Odsłon: 1778

pyszne,

Składniki

  • schab,śliwki suszone,pieprz,sól,kilka małych jabłek,gożdziki,sok z cytryny,trochę masła,kawałeczek pomarańczy
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. schab ze śliwką składniki: kawał mięsa na schab, śliwki suszone, pieprz, sól, kilka małych jabłek, goździki, sok z cytryny, trochę masła, kawałeczek pomarańczy mięso pozbawiamy kości. nakłuwamy na całości otwory, prawie do samego dna, ale należy uważać, żeby nie przebić. wklepujemy w mięso (również w otwory) sól i pieprz. do dziurek wkładamy śliwki i to tak od serca! nie żałować sobie, bo im więcej tym lepiej. jabłka obieramy i kroimy na kawałki (nie muszą być małe, bo i tak potem to rozciapciamy). wrzucamy na patelnie i dusimy z masełkiem. na łyżkę masła przypadają jakieś 3 małe jabłka. dorzucamy zmiażdżone goździki i dusimy podlewając troszkę wodą. gdy jabłka będą miękkie dolewamy troszkę soku z cytryny i rozdrabniamy widelcem na papkę. mięso kładziemy na foremce wyłożonej folią aluminiową. okładamy je dokładnie z każdej strony pieżynką z jabłek i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. pieczemy w zależności od wagi mięsa. 1 kg = 60 minut. po wyjęciu wyciskamy sok z pomarańczy po całości. jest po prostu przepyszny! smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ania34 15 grudnia 2008 lepiej owinąć folią to wtedy jabłka nie spłyną ale można spróbować piec otwarte,pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jaolowiecki 14 grudnia 2008 Zawijamy mieso ta folia czy pieczemy otwarte?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń