Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab ze śliwkami

Dania główne

Autor: basia_jj8

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano: 20.09.2008

Odsłon: 2774

Idealne na święta i niedzielę

Składniki

  • 1 kg schabu karkowego bez kości,20dkg suszonych śliwek bez pestek,2 łyżki powideł śliwkowych,2 łyżki oleju,1/2 szklanki czerwo
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki sparzyć.Powidła wymieszać z 1/2 wina i szczyptą imbiru. Schab opłukać,rozbić. Opruszyć z obu stronsolą i pieprzem. Mięso posmarować powidłami.Kilka śliwek odłożyć,resztę ułożyć w 3 rzędach na mięsie.Schab zrolować i obwiązać ściśle nicią.Pomarańcze sparzyć i obrać.Skórkę pokroić w wąskie paseczki. Z miąższu wycisnąć sok, Olej rozgrzać na patelni,włożyć mięso,zrumienić.Przełożyć do brytwany,dodać skórki z pomarańczy i goździki,wlać 3-4 łyżki wody,opruszyć pieprzem. Piec 1 godzinę w piekarniku w tem. 180*C,polewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia dodać odłożone śliwki,podlać sokiem z pomarańczy i resztą wina. Smacznego:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń