Do góry

Desery Przepis na:

Sękacz z blaszki(baunkuchen)

Desery

Autor: Arabelka

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 98

Dodano: 25.09.2009

Odsłon: 38065

Inny niż prawdziwy kręcony nad ogniem,ale kto lubi sękacze może wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 0,25 dag masła
  • 1 szkl.cukru
  • 3/4 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 1 ŁYŻKA RUMU
  • 1/2 laski wanilii ,lub esensja waniliowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy na puch,dodajemy połowę cukru .Maslo musi być dobrze utarte z cukrem.Dodajemy po jednym żółtku ,potem rum migdały rdzeń wyjęty z wanilii,obie mąki.

  2. Ubić na sztywno białka dodać pozostały cukier i dalej ubijać na bardzo sztywno,(na poczatku ubijania białek dodać szczyptę soli)

  3. Delikatnie wymieszać pianę z masą .Rozgrzać piekarnik do 200*C.Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki (najlepiej z kominkiem) włożyć 2 łyżki ciasta,rozsmarować.Piec ok 5 minut ,gdy lekko się zrumieni włożyć następne dwie łyżki ,znów zapiec i tak aż do końca ciastaSmacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 05 maja 2014 A moja dodatkowa prosba do autorki, ale nie tylko do niej: Nie silcie sie Panstwo na obcojezyczne nazwy, jesli nie znacie tych nazw i jezyków... W rezultacie wychodzi cos absurdalnego i moze prowadzic do nieporozumien...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 26 listopada 2009 Och, wyluzuj Renia, nie każdy ma do dyspozycji piec na ogień, drewniany drąg i 60 jaj na zbyciu, żeby sobie robić sękacza albo możliwość jeździć raz na jakiś czas w "twój rejon", by kupić sobie to ciasto. Każdy wie, że to nie jest oryginalny sękacz, że oryginalny robi się inaczej itd. ale to jest przepis "udomowiony", dostosowany do możliwości przeciętnego człowieka :) nie jest to zwykła babka, bo przecież ciasto wlewa się partiami, by utworzyło ładny wzorek :) tym bardziej nie widzę problemu, gdyż autorka napisała wyraźnie, że jest "inny niż prawdziwy kręcony nad ogniem".

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 26 listopada 2009 Przepis bardzo apetyczny, zdjęcie ładne ale nie pokazuje sękacza, tylko jakąś babkę. I na litość Boską - NIE NAZYWAJCIE TEGO SĘKACZEM ! Pochodzę z rejonu, gdzie sękacz ma swoją silną pozycję w tradycji i serce mnie boli jak ktoś wymyśla coś na kształt "jajecznica bez jaj".

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 25 września 2009 W jakiejś gazecie był kiedyś przepis na takiego sękacza z blachy :) na pewno warto wypróbować, zwłaszcza że prawdziwy sękacz nie wszędzie jest dostępny... PS. bardzo ładne zdjęcie, świetna kompozycja z tym talerzykiem i filiżanką :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń