Do góry

Dania główne Przepis na:

SERCA WIEPRZOWE

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 13870

Dodano: 25.08.2009

Odsłon: 7049

Tanie, smaczne, a''''la stroganow.

Składniki

  • serca wieprzowe, 2 (ok. 0,6 kg)
  • marchew duża, 1
  • seler, 1
  • cebula, 1
  • Mąka pszenna, 1-2 łyżki
  • masło, 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki
  • smietana, 3 łyżki
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liśc laurowy
  • chili, starta gałka muszkatałowa, imbir do smaku
  • natka pietruszki do przybrania (lub ulubione zioła)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte serca przekroic na pół, zagotowac w osolonej wodzie, zebrac pianę. Dodac ziele, pieprz, liśc laurowy, nadal gotowac na wolnym ogniu do miękkości.

  2. Umyte i obrane seler i marchew pokroic w słupki, dodac pod koniec gotowania mięsa. Gdy serca będą już miękkie wyjąc i pokroic w słupki. Wrzucic do wywaru.

  3. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklic na maśle, dodac mąkę, zasmażyc. Rozcieńczyc rosołem, wymieszac ze śmietaną i koncentratem. Dodac do zupy, Zagotowac. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koko6 25 sierpnia 2009 można też serca moczyć w wodzie i kilkakrotnie zagotować w celu pozbycia się resztek krwi.Przepis godny uwagi i polecenia.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń