Do góry

Przekąski Przepis na:

Serduszka

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 5157

Sztuka - 280 kcal

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 6 łyżek masła
  • jedno jajko
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • tabliczka czekolady deserowej
  • kilka pistacji
  • 1/2 litra śmietany 30-proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Delikatnie rozwałkować, wykroić serduszka mniejsze i większe. Następnie przez 20 minut opiekać je w nagrzanym do temp. 200oC piekarniku z włączonym termoobiegiem. Kiedy ciasteczka będą się opiekały, można przygotować masę truskawkową. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po ubiciu połączyć ją ze zmiksowanymi wcześniej tuskawkami. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i wymieszać z truskawkową masą. Potem masę tę wylać do blachy wyłożonej folią plastikową - na wysokość nie większą niż 2 cm. Wstawić do lodówki, aby dobrze ostygła. Czekoladę pokruszyć, włożyć do małego garnuszka i postawić na gazie w większym garnku. Poczekać, aż czekolada dokładnie się rozpuści i oblać nią mniejsze serduszka z ciasta. Zastygniętą masę truskawkową trzeba wykroić przy pomocy wycinaków w kształcie serduszek. Wielkość serduszek musi być pośrednia między dużymi i małymi serduszkami z ciasta. Serduszka układać od największego do najmniejszego. Na koniec ciastka można udekorować mielonymi pistacjami oraz gotową dekoracją.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń