Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Desery

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 598

Dodano: 08.11.2009

Odsłon: 75478

Pracochłonny ale bardzo dobry

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1 kg dobrego sera
  • 30 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 9 jajek
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • Masa:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg margaryny (może być masło
  • sok z 1 cytryny
  • 3 białka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą.

  2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.

  3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny.

  4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gwiazdunia 19 grudnia 2011 ja dodaję odrobinkę kurkumy i wtedy sernik jest żółty.Polecam:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala1 16 listopada 2009 od czego ten ser jest zółty ja robię podobny i zawsze ser jest biały Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń