Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Desery

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 565

Dodano: 08.11.2009

Odsłon: 73473

Pracochłonny ale bardzo dobry

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1 kg dobrego sera
  • 30 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 9 jajek
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • Masa:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg margaryny (może być masło
  • sok z 1 cytryny
  • 3 białka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą.

  2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.

  3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny.

  4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gwiazdunia 19 grudnia 2011 ja dodaję odrobinkę kurkumy i wtedy sernik jest żółty.Polecam:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala1 16 listopada 2009 od czego ten ser jest zółty ja robię podobny i zawsze ser jest biały Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń