Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 23.12.2009

Odsłon: 21034

Pyszny i prosty sernik na kruchym spodzie przykryty delikatną pianą.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać jajko, żółtko i cukier. Zagnieść szybko ciasto, dodając ew. zimną wodę. Uformować kulę i włożyć do chłodziarki na 30 - 40 minut.

  2. MASA SEROWA: Ser zemleć trzykrotnie. Dodać do niego resztę składników i ew. rodzynki oprószone mąką. Wszystko zmiksować na dość rzadką masę.

  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nie używać termoobiegu! Formę o wymiarach 25 na 40 cm wysmarować tłuszczem.

  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na samo dno formy. Wylać na nie masę serową.

  5. Wstawić do piekarnika na około godzinę.

  6. Białka ubić na sztywno z cukrem.

  7. Wyłożyć na ciasto i dopiekać jeszcze 15 minut w 150 - 160 stopniach. Nadal nie używać termoobiegu!

  8. UWAGI: Do masy serowej można dodać olej zamiast oliwy.

  9. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie wydanej przez Vorwerk. Przepis przeszedł moją modyfikację.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 09 kwietnia 2011 Tak, surowa masa serowa ma być bardzo rzadka. Nawet jak ciasto naleśnikowe.
Pozdrawiam i życzę smacznego!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 09 kwietnia 2011 Tak, surowa masa serowa ma być bardzo rzadka. Nawet jak ciasto naleśnikowe.
Pozdrawiam i życzę smacznego!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 09 kwietnia 2011 Witam. Postanwoiłam wypróbować Twój przepis, ale teraz mam pewne obawy. Co oznacza okreslenie "dość rzadką masę"?? Kiedy zmiksowałam wszystkie podane skłądniki, masa była naprawdę bardzo rzadka (rzadsza niż ciasto naleśnikowe-czy tak powinna wyglądać??) Ciasto jest już w piekarniku, a ja nie pewności co z tego wyjdzie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 24 grudnia 2009 A dzięki za odpowiedź. Źle zrozumiałem. Chodziło ci o optyczną lekkość ;D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 24 grudnia 2009 Ubita piana jest tak puszysta i delikatna, że położona na wierzch ciasta nadaje mu wizualnej lekkości..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 24 grudnia 2009 Oczywiście, że można (jeśli nie chcesz mielić). Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tą lekkością?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 grudnia 2009 Ta pianka nadaje sernikowi lekkości. A czy mozna dać gotowy ser z wiaderka. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń