Do góry

Desery Przepis na:

Sernik a''la Mania

Desery

Autor: Sangerta

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 259

Dodano: 11.05.2008

Odsłon: 8154

Sernik lekki, łatwy i przyjemny nie tylko do wykonania ;-) Może być serwowany na wiele sposobów np. z cukrem pudrem, z polewą czekoladową, bitą śmietaną, sosem owocowym lub lodami i świeżymi owocami... albo zupełnie bez dodatków, wprost z blachy...

Składniki

  • ser twarogowy mielony, 1kg
  • jajka, 6szt.
  • cukier, niepełna szklanka
  • budyń śmietankowy, 2 op.
  • masło do wysmarowania blaszki
  • mąka do posypania blaszki
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na kogel mogel z cukrem, a z białek ubić pianę. Połączyć "kogel mogel" z pianą. Po woli dodawać twaróg ciągle miksując, by powstała jednolita, dosyć rzadka masa. Na koniec dodać budynie w proszku i miksować jeszcze kilka chwil. Im dłużej miksowany, tym bardziej puszysty będzie sernik. Masę przelać do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 200*C na złoty kolor (w zależności od piekarnika ok 50-60 min.). Na tę ilość sernika zwykle biorę 2 duże blaszki keksowe lub większą tortownicę. Sernik najpierw urośnie i może pęknąć po środku, potem opadnie - to norma. Ale jest pyszny!!! Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 kwietnia 2012 Na spód tortownicy dałam papier do pieczenia, na nim poukładałam małe okragłe biszkopciki na to wylałam masę, upiekłam,wyłączyłam piec, uchyliłam drzwiczki i zostawiłam sernik na noc w piekarniku, nie upadł był równiusieńki!!! rano zrobiłam czekoladową polewę i posypałam grubo mielonymi migdałami, pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sangerta 10 listopada 2009 Dawno mnie tu nie było ;)
Kochani -> zainteresowani tym przepisem...
Ten sernik nie wymaga specjalnego spodu, ani dodatku mąki, ani tłuszczu, ani proszku do pieczenia! Na tym polega jego urok, że jest - powiedzmy - dietetyczny, ekonomiczny i łatwy do przygotowania. Spróbujcie, a wszelkie Wasze wątpliwości znikną. Ostatnio robiłam ten sernik w małych foremkach do pieczenia tarty, wyszły rewelacyjne serowe/sernikowe ciasteczka, z których część polewałam czekoladą z butelki, a część polałam lukrem cytrynowym. PYCHOTA!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka7 27 maja 2009 Dziękuje Ci za wyczerpującą odpowiedź:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sangerta 24 maja 2009 Ja zawsze piekę ten sernik z sera "Mlekowity" w plastikowej , głębokiej "tacce" (1kg). Uważam, że jest najlepszy. Jednak raz na jakiś czas i tak trafia się kruszący się sernik. Kiedyś piekłam tylko z twarogu z Sokółki, ale gdzieś zginął z rynku. Próbowałam też z Augustowskiego. Nie wypadał tak, jak Mlekowita, ale nie był zły. Myślę, że może być problem w niektórych regionach Polski z twarogami moich lokalnych producentów. Proponuję więc wypróbować wszystkie dostępne na lokalnym rynku i znaleźć ten NAJLEPSZY...
Co do galaretki - nie potrafię się wypowiedzieć, ponieważ nie praktykowałam. A ponieważ nie bardzo lubię galaretki, to pewnie nie spróbuję ;o). Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka7 23 maja 2009 Dzięki, ja korzystałam z sera w wiaderku, ale czytałam, ze można dodać do sera cytrynową galaretkę rozrobioną w pół szklanki wody może by pomogła.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sangerta 19 maja 2009 Jeśli kruszy się przy krojeniu, to nie jest wina przepisu, ani wykonania. Często zdarza się, że twaróg nie jest tak tłusty jak być powinien, stąd ta kruchość. Niestety wychodzi to dopiero po upieczeniu :(
Na szczęście taki twaróg trafia sie co kilka, może kilkanaście upieczeń. Jeśli trafi się kilka razy pod rząd - zmień na twaróg innego producenta...
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka7 18 maja 2009 Bardzo się kruszy przy krojeniu, ale dobry!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

darekmarylka997 11 kwietnia 2009 Właśnie upiekłam !!! Coś pysznego polecam wszystkim
początkującym . ;):):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sangerta 19 października 2008 To jest właśnie super w tym serniku, że nie wymaga podstaw ;0)
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń