Do góry

Desery Przepis na:

Sernik... bez sera

Desery

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 993

Dodano: 12.01.2011

Odsłon: 56972

Delikatny , puszysty i bardzo łatwy w wykonaniu.

Składniki

  • jajka, 8
  • cukier, 1,5 szklanki
  • budyń śmietankowy, 2 opakowania
  • cukier waniliowy
  • jogurt grecki Bakoma, 3 opakowania po 400g
  • olej, 3/4 szklanki
  • herbatniki, 2-3 opakowania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić dodając pod koniec szklankę cukru. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Obie masy delikatnie połączyć.

  2. Zmiksować jogurt i również delikatnie dodać do masy jajecznej.

  3. Stopniowo wlewamy olej. Na koniec dosypujemy budynie.

  4. Dużą blachę(25 x 37) wyściełamy papierem i wykładamy herbatnikami- na to wylewamy masę,,serową" . Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

  5. Delektujemy się przy kawce w gronie życzliwych nam osób. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (42)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

passia 13 listopada 2011 no i zrobiłam :)
wyglądał pięknie w chwili wyłączenia piekarnika, potem okropnie opadł z wysokości ok 8 cm został 2-3 cm...
zastanawiam się co poszło nie tak??

ale smak... mmm delicje :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

passia 06 listopada 2011 spisałam... będę robić dziś wieczorkiem, o ile mężczyźni kupią mi wszystko co trzeba :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 01 sierpnia 2011 Ze śmiechu oplułam monitor:-)Anula chyba nic nie wiesz o gotowaniu skoro pomyślałaś,że do sernika można dodawac taką ilośc oleju,wybacz,ale umarłam ze śmiechu po przeczytaniu twojego komentarza,dawno nikt mnie tak nie rozbawił:-))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 12 czerwca 2011 Jasne. Ja ostatnio do pieczenia użyłam jogurtu ,,Danonis" firmy Danone i wyszedł super. A i na spód używam herbatników, które ważą po 100 g- nie nasiąkają tak mocno jak te z opakowań po 50g.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martam_1986 10 czerwca 2011 Witam,
Czy moze byc kazdego rodzaju jogurt grecki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martam_1986 10 czerwca 2011 Czy moze byc obojetnie jaki jogurt grecki??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 24 maja 2011 Anula153 , nie przeczytałaś uważnie przepisu- chodziło o 3/4 szklanki oleju, czy też inaczej-niepełną szklankę. A skoro dałaś 3-4 szklanki oleju , to oczywiste, że ciasto Ci nie wyszło.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 24 maja 2011 Anula153 , nie przeczytałaś uważnie przepisu- chodziło o 3/4 szklanki oleju, czy też inaczej-niepełną szklankę. A skoro dałaś 3-4 szklanki oleju , to oczywiste, że ciasto Ci nie wyszło.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anula153 19 maja 2011 Zrobiłam ten sernik i mi nie wyszedł:( pytając innych osób znających się na pieczeniu lepiej ode mnie, czemu mi nie wyszedł wszyscy mi mówili skąd wytrzasłaś ten przepis, że to jest niemożliwe żeby dać 3 lub 4 szklanki oleju, że to jest za dużo i przez to nie chciał mi się ściąć, u góry już mi się przypalał a w środku był jeszcze nie upieczony. Nie polecam tego przepisu!!! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 16 kwietnia 2011 Sernik jest super. Bardzo lekki i puszysty. Kto go spróbował chce ode mnie przepis. Ja piekę go jakąś godzinę i 15 minut, a potem zostawiam w uchylonym piekarniku. Świetny przepis i naprawdę smakuje jak sernik!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń