Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czarno-biały

Desery

Autor: Sygitta

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano: 10.01.2012

Odsłon: 47978

bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto,do tego PYSZNE!

Składniki

  • MASA SEROWA:
  • 1kg sera w wiaderku,do serników
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50g margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • CIASTO:
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka sody
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. MASA SEROWA: Zmielony ser przekładamy z wiaderka do miski. Następnie dodajemy do niego miękką margarynę, wsypujemy cukier biały, cukier wanilinowy i budyń wanilinowy. Miksujemy mikserem na wolnych obrotach, by składniki się dokładnie połączyły. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową

  2. CIASTO: w rondelku podgrzewamy mleko, maragrynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy masę czekoladowo- kawowo z przesianą mąką, sodą i żółtkami. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 1/2 masy czekoladowo- kawowej. Następnie za pomocą łyżki robimy dość spore kleksy masą serową. Następnie kleksy masą czekoladową i jeszcze raz serową. Pieczemy 60minut w 180 stopniach. SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GRAZIA556 15 stycznia 2012 Dzięki za odpowiedż,będę próbować bo mimo zakalca jest pyszny!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GRAZIA556 13 stycznia 2012 Piekę nie od dziś ale wyszedł mi zakalec z ciasta...Zamiast sody dałam proszek czyżby dlatego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grin-porsze 12 stycznia 2012 Potwierdzam i polecam - przepyszny - piekę go od paru ładnych lat - ten typ sernika często nosi nazwe "Izaura"- ja dodaję do sera budyń kokosowy i łyżkę-dwie wiórek kokosowych - od całej masy kakaowej (przed dodaniem białek i reszty) odkładam 2-3 łyżki na posmarowanie wierzchu jeszcze ciepłego sernika- PYCHA!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 stycznia 2012 Dodałam do ulubionych. Takiej wersji sernika jeszcze nie znam, a sądząc po składnikach myślę, że jest smaczny. Na pewno wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 stycznia 2012 Bardzo podoba mi się ta wersja sernika. Intryguje mnie ta masa czekoladowo-kawowa. Mam nadzieję, że aromat kawy jest wyczuwalny...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sygitta 11 stycznia 2012 nie, nie jest robiony na dużej blaszce.. moja blaszka jest o wymiarach: 25x30cm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 11 stycznia 2012 wydaje mi sie , ze to przepis na dużą blachę, proszę o potwierdzenie, bo wygląda bardzo smakowicie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń