Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski wg Magdy Gessler

Desery

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 764 Ocena: 16881

Dodano: 24.11.2013

Odsłon: 31627

:) Inspirowany nową książką Magdy Gessler

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 800 g sera chudego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania blachy
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nożem siekamy zimne masło z mąką ,cukrem pudrem i solą.

  2. Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę ,owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min. Potem bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.

  3. Nakłuwamy i pieczemy 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.

  4. Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.

  5. DO pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.

  6. Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ,ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie ,acz stanowczo ,mieszamy z pianą ,dodając najpierw 1/3 ,a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii ,namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.

  7. Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki. Układamy na masie serowej ozdobną kratkę. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy. Wyłączamy piekarnik i czekamy ,aż ostygnie. Można ewentualnie uchylić drzwiczki.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 25 listopada 2013 Ewo ty dzielisz ludzi na ładnych i brzydkich, chudych i grubych ?? Może nie o powierzchowność ci chodziło ???
Pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 25 listopada 2013 bardzo często moja żona piecze sernik z twarogu chudego i nie widzę różnicy z tłustym ,jest bardzo smaczny:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RA_ROSSA 25 listopada 2013 Serniczek pierwsza klasa!!!!. I wcale nie mówię tego ze względu na fotkę z NOŻEM:) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 24 listopada 2013 wygląda baaardzo smakowicie, jeszcze nigdy nie piekłam sernika z chudego twarogu, na pewno przepis wypróbuję ze względu na Twoje polecenie, a nie pani G. (nie przepadam za jej powierzchownością) :) Odpowiedzi: 9 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń