Do góry

Desery Przepis na:

Sernik łaciaty

Desery

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 214 Ocena: 2730

Dodano: 16.07.2013

Odsłon: 20655

Lekkie i puszyste ciasto czekoladowe z kleksami masy serowej tworzy niebanalny wzór i smak. Sernik prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!

Składniki

  • Na ciasto czekoladowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 125g masła
  • 2 łyżki kakao (czubate)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50g gorzkiej czekolady (połamanej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • Na masę serową:
  • 750g zmielonego twarogu
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50g miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
    Mąkę przesiewamy z sodą, razem z żółtkami dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej i miksujemy krótko (tylko do połączenia składników). Białka odkładamy do dużej miski i odstawiamy na czas przygotowania masy serowej.

  2. Masa serowa: Ser, żółtka, cukier, obie mąki, ekstrakt i masło miksujemy razem, tylko do połączenia składników.

  3. Białka pozostałe z masy czekoladowej łączymy z białkami z masy serowej i ubijamy na sztywno. Ubitą pianę rozdzielamy po połowie między obie masy i mieszamy delikatnie.
    Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na dno wylewamy połowę masy czekoladowej. Następnie łyżką wykładamy masę serową tworząc duże kleksy. Na każdy kleks masy serowej wykładamy łyżką masę czekoladową. Na koniec ponownie kleksy z masy serowej. Sernik pieczemy około 60 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JUSTYNA5 18 lipca 2013 Na jakiej blaszce to ciasto się piecze? tortownica? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń