Do góry

Desery Przepis na:

Sernik marmurkowy

Przepis dnia 2012-09-07
Desery

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2847

Dodano: 04.09.2012

Odsłon: 39102

Sernik marmurkowy, dwukolorowy, kakaowo - waniliowy, lekki i puszysty. Polecam!

Składniki

  • Na spód:
  • 150g pokruszonych herbatników lub ciastek digestive
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki roztopionego masła lub margaryny
  • Na masę serową:
  • 700g sera twarogowego
  • szklanka cukru
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej lub opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • łyżka oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spód: herbatniki łączymy z cukrem, kakao i masłem, dokładnie mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy. Spód podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach i odkładamy do przestudzenia.

  2. Masa: ser ucieramy z 3/4 szklanki cukru, dodajemy mąkę (budyń), olej, jajka, śmietanę i ekstrakt. Masę serową rozdzielamy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodajemy resztę cukru i 2 łyżki kakao, miksujemy.

  3. Podpieczony spód smarujemy cienko jasną masą serową. Następnie wrzucamy kilka kleksów masy kakaowej i ponownie warstwę jasnej masy i tak do wyczerpania składników. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 22 września 2012 Często używam sera z wiaderka. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nonka 22 września 2012 Czy używasz "patusiu5" sera z wiaderka np. z Biedronki?Dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 września 2012 Wszelkie modyfikacje mile widziane :) Cieszę, się że ciasto się udalo i smakowało. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasienka1205 08 września 2012 Wspaniałe ciasto! Odrobinę zmodyfikowałam proporcje składników, bo piekłam ciasto na większej- prostokątnej blaszce oraz dodałam śmietanę kwaśną 12%, ponieważ akurat taką miałam :) Bardzo spodobała się jasno - ciemna mozaikowa struktura ciasta i postanowiłam dodatkowo (zamiast cukru pudru na powierzchni) roztopić osobno w kąpieli wodnej czekoladę orzechową oraz białą i równie wymyślnie ozdobiłam nimi jego powierzchnie. Wygląda super, a smak czekolady w dwóch smakach wspaniale komponuje się ze smakiem ciasta :) Dzięki "patusia5" za ten wspaniały przepis! Napewno zrobię go nie raz!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 07 września 2012 Tak, ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 07 września 2012 Aż dostałam ślinotoku...do ulubionych i piątka z plusem :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dolsaraz 06 września 2012 Witam.Czy sernik jest zrobiony bez proszku do pieczenia...?W sobotę będę go piekła dla gości:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dolsaraz 06 września 2012 Witam.Czy sernik jest zrobiony bez proszku do pieczenia...?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 06 września 2012 Mąka pszenna jest poprawnie. Pozdrawiam i życzę smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń