Do góry

Desery Przepis na:

Sernik migdałowo-kokosowy

Desery

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 852

Dodano: 09.01.2017

Odsłon: 3810

Delikatny i mięciutki sernik na chrupiącym spodzie z ciastek cantuccinni z kawałkami migdałów. Pychotka :)

Składniki

  • 175g ciastek cantuccini z migdałami
  • 25-50g siekanych migdałów
  • 50g masła
  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 400ml mleczka kokosowego z puszki
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 150g cukru
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 5-6 łyżek migdałów w płatkach
  • ok. 100g białej czekolady
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26-28cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Ciastka pokruszyć blenderem, dodać siekane migdały. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Odstawić.

  3. W misce wymieszać twaróg, mleczko kokosowe, jajka, cukier i budyń. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodać wiórki kokosowe i połowę migdałów w płatkach. Wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku z otwartmi drzwiczkami, potem wyjąć i ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.

  4. Resztę migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Stopniowo smarować nią brzegi sernika i przyklejać płatki migdałowe.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń