Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na owsianym spodzie

Desery

Autor: Davidoff

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 16

Dodano: 04.05.2011

Odsłon: 10667

Serniczek jak serniczek na trochę innym spodzie ;) Ale bardzo smaczny :)

Składniki

  • mąka pszenna (najlepiej pełnoziarnista), 1 szklaka
  • PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE, 5 łyżek stołowych
  • śliwki suszone (drobno pokrojone), 1 garść
  • migdały pokruszone lub inne orzeszki (ale najlepiej migdały), 50 g
  • masło, 100 g
  • jajka (same żółtka), 3
  • kakao, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier, 5 łyżek
  • masa serowa
  • twaróg (może być mielony z wiaderka), 1 kg
  • cukier puder, 1,5 szklanki
  • budyń waniliowy, 2 opakowania
  • rdzeń wanilii (ewentualnie może być cukier waniliowy, 1 szt.
  • olej, ok 0,5 szklanki
  • mleko, 1,5 szklanki
  • jajka, 6
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło roztopić najlepiej od razu w miseczce, dodać do tego wszystkie składniki i ze sobą połączyć. Masa będzie krucha, przypomina konsystencję kruszonki. Wsypujemy go do dużej tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. (ja też go trochę podpiekam zanim położę masę serową)

  2. Masa serowa

  3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Dodajemy rdzeń z wanilii (ew. cukier waniliowy)

  4. Wsypujemy budyń i dobrze ucieramy

  5. Stopniowo dodajemy olej ciągle ucierając (ostrożnie bo może się masa zważyć, choć rzadko się to zdarza)

  6. Stopniowo wlewamy mleko (Masa zrobi się rzadka)

  7. Dodajemy twaróg (Masę najlepiej zmiksować)

  8. Do takiej masy dodajemy ubite białka. UWAGA! Białek jest 9 bo wykorzystujemy też te pozostałe po żółtkach przeznaczonych na ciasto na spód.

  9. Masę serową wylewamy do z przygotowanym już spodem. Pieczemy ok 2-3 godz. w temp 150 st. Studzimy też w piekarniku. (Gdy tylko zetnie się wierzch przykrywamy ciasto papierem lub folią aluminiową żeby się nie przypalił)

  10. Taki serniczek można polać polewą czekoladową lub toffi i posypać orzeszkami. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monjan 10 maja 2013 zapomniałam dodać mleka a ta ilość masy serowej nie zmieściła mi się do tortownicy szer 28 cm. obok piekę serniczki w muffinkach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zojkalir 30 kwietnia 2013 ....2-3 godz. pieczenie ????? tak długo ? pzdr

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 01 maja 2012 Wygląda bardzo apetycznie do ulubionych:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia1208 05 maja 2011 Kiedyś jadłam taki sernik.Był naprawdę smaczny i ten chrupiący spód......mniam mniam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 04 maja 2011 mmm jak smakowicie wygląda :-) a ja od jakiegos czasu mam ochotę właśnie na sernik, więc do ulubionych wędruje i koniecznie do wypróbowania :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń