Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno - kolejny experymenalny

Desery

Autor: Jagodka

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 148

Dodano: 29.08.2009

Odsłon: 7257

Pyszniutkowe - wg. mojej siostrzyczki, więc warte uwagi :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na spód mojego serniczka upiekłam cienkiego biszkopta- 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej oraz 3 łyżki cukru. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka a na koniec delikatnie mieszając łyżką mąke (można dodać odrobinę proszku do pieczenia).Biszkopt zostawiamy w foremce.

  2. MASA SERKOWA: Najpierw radzę podgrzać mleko i rozpuścić w nim 6 łyżeczek żelatyny- nie gotować!! Oraz roztopić masło, wsypać do niego cukier puder i lekko podgrzewamy. Aby dalej robić ciacho, te składniki muszą trochę ostygnąć. Żółtka miksujemy ze wszystkimi serkami, powoli dodajemy podgrzane masło z cukrem, następnie ubijamy 250 ml śmietanki i wlewamy do gotowej masy serowej. Na sam koniec dodajemy rozpuszoną żelatynę w mleku.Masę serkową wlewamy na ostudzonego biszkopta.

  3. MASA ŚMIETANKOWA: Najpierw sporządzamy galaretkę, ja do swojej dodałam jeszcze 2 łyżeczki żelatyny aby lepiej się zestężała. 250 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno z 1 lub 2 łyżkami cukru pudru oraz deikatnie wlewamy połowę chłodnej galaretki, taką masę wlewamy na masę serkową. Gdy całość lekko się zestężeje ukłądamy owoce, wedle uznania oraz zalewamy resztką galatetki... SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pirania2707 09 lutego 2010 Sernik zrobiłam chłopakowi jako tort urodzinowy, ponieważ uwielbia serniki na zimno :) Bardzo mu smakował, przepis doskonały :) Polecam wszystkim!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń