Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pieczony

Przepis dnia 2009-06-06
Desery

Autor: lienka4

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 142

Dodano: 04.06.2009

Odsłon: 62520

Tym wzorkiem zaskoczysz bliskich:)

Składniki

  • ser president do serników tłusty lub półtłusty, 0,5 kg
  • Śmietana kremówka, 3 łyzki
  • jajka, 2
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • cukier, 2 łyzki
  • cukier waniliowy, 16 gram
  • nuttela, 1 łyżka
  • cisteczka pełnoziarniste np. digestive firmy lu, 8 sztuk
  • masło, 2 łyżeczki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ten przepis jest na mały sernik do tortownicy 17 cm. Mozna zwiększyć proporcje. Pokruszyć dokładnie ciasteczka na piasek, ja wkładam do torebki i rozgniatam wałkiem. Następnie zmieszac ten piasek ciasteczkowy z rostopionym masłem i wygnieść nim spód tortownicy o wymiaracj 17 cm. Szybko i łatwo sie kruszą a potem wygniatają:)

  2. Ser zmiksowac z cukrem i cukrem waniliowym na gładko. Dodawać kolejno jajka w całości ciągle miksując, następnie wlewamy kremówke i dodajemy mąke ziemniaczaną.

  3. Dzielimy masę na 2. Do jednej części dodajemy nuttele (dodatkowo jeszcze wzmacniam smak 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wody, nei jest konieczne)

  4. W ten sposób uzyskaliśy 2 kolory. Nakładamy po jednej łyżce koloru na zmiane na środek tortownicy tak żeby sie rozpływały koła (mozna lekko potrząsnąć tortownicą szybcjej sie rozleje). Pamiętamy że robimy to 2 łyżkami żeby nie brudzić mas na wzajem.

  5. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 h. Jezeli chcemy miec łądny "blady" z wierzchu sernik na czas pieczenia proszę położyć na wierzch folię. Jesli ma być lekko zarumieniony zdejmujemy folię 10 min przed końcem pieczenia. Ostudzić najlpeje w lodówce przez noc:) smacznego.:) Przepis i foto - moje:)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 14 kwietnia 2012 A mnie wyszło super! Zrobiłam z podwójnej porcji składników. Mocne strony tego serniczka to łatwość wykonania i niezaprzeczalne walory wizualne :-). Niestety nie było mi dane zbyt długo się nimi cieszyć- ciacho zniknęło dość szybko, wszak je się także oczami.
Gratuluję talentów : plastycznego i kulinarnego, no i cierpliwości oczywiście (spojrzałam też na inne przepisy Autorki- na tamte nawet nie próbuję się porywać). Dzięki za przepis , pozdrawiam :-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolic 23 grudnia 2010 no dziś ja go zrobię,bardzo apetycznie wygląda,a jak wyjdzie to dam znać - do ulubionych

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basga 05 grudnia 2010 gdzieś czytałam,że im dłużej się ubija tym bardziej potem opada.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 24 czerwca 2010 Upiekłam go wczoraj...nie wyszedł mi niestety,podwoiłam składniki,wyszedł jakiś taki rozciapany,niski i niestety nie był smaczy,bo w przepisie jest stanowczo za mało cukru,bo raptem 2 łyżki(czyli dałam 4) Ech no może coś schrzaniłam:-(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magda82 06 kwietnia 2010 Pieklam na swieta,choc sama nie lubie sernikow pieke je mezowi.Tym razem bylo inaczej pychota,niebo w gebie ,mezowi tez smakowal wyszedl taki sam jak na zdjeciu,co prawda podwoilam proporcje bo pieklam na blache o sr. 26cm acha i dla pewnosci ze wyrosnie ubilam osobno bialka-tak na wszelki wypadek,no i nawierzch wylalam roztopiana w mleku biala czekolade,pychota!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Korcia 03 kwietnia 2010 upiekłam go i szczerze mówiąc jestem rozczarowana... zrobiłam z 1,5kl sera na prostokątna blachę i jest płaski :( nie wiem ile tego sera by musiało być! robiłam wiele innych serników z mniejszej ilości sera i wyszły wyższe. nie wiem od czego to talerzy, a szkoda bo przepis ciekawy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 grudnia 2009 No gratuluje pomysłowości. Wygląda niczym "Zebra" - bardzo smakowicie. Dodaje do ulubionych i niedługo wypróbuje. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lienka4 19 listopada 2009 Generalnie nie ma siły żeby sernik nie opadł:) nawet w najleoszych cukierniach można zauważyć ze brzegi tworzą taki rant który wskazuje że opadł:)..chyba że wuciinają:) na walory smakowe to nie ma wpływu:)) cieszę się, że smakuje:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarina 19 listopada 2009 Zrobiłam wczoraj serniczek bardzo dobry wyrusł mi wysoki tylko moglam wyłączyć piekarnik i zostawić go w środku bo mi opadł ale i tak jest pyszny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń