Do góry

Desery Przepis na:

Sernik szefowej Gosi (porcja na dużą blachę)

Desery

Autor: ilia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 433

Dodano: 27.12.2009

Odsłon: 20240

Sernik szybki i pysznie kremowy i ZAWSZE równy jak stół

Składniki

  • zmielony ser biały, 1,8 kg
  • mleko, 2 i 1/4 szkl.
  • olej, 3/4 szkl.
  • budyń waniliowy, 2 i 1/4 opak.
  • całe jaja, 3
  • żółtka, 9
  • cukier puder, 1 i 3/4 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 i 1/2 opak.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymiksować razem wszystkie składniki. Trzeba do tego przygotować sobie dosyć dużą miskę lub garnek, bo masy sernikowej będzie sporo. Nie należy się przejmować bardzo płynną konsystencją po wymiksowaniu - TAK MA BYĆ! :)

  2. Sernik piec w 190-200 st. C, aż będzie rumiany (z reguły około 1h15 min). Należy po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku aż do wystudzenia, więc najlepiej zrobić go wieczorem i zostawić do rana.

  3. POLEWA: Podgrzać 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki kakao i 3 łyżki wody, mieszać, żeby się nie przypaliło, doprowadzić do wrzenia

  4. Polać sernik polewą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Wrzesień 2009r.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Olo112 30 sierpnia 2010 Hehe, właśnie testuję Twój przepis tyle że po 45min. zrobił się mocno rumiany, ale jeszcze trochę popiekę... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 26 maja 2010 witam, polecam ser mielony z Pątnicy, świetnie się do tego sernika nadaje, a jako jeden z nielicznych dostępnych w wiadereczkach nie jest bardzo mokry, co jest dużym plusem w kontekście tego przepisu, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1985 26 maja 2010 Witam!
Mam pytanie, czy ser trzeba koniecznie zmielić? Niestety, nie posiadam maszynki
do mielenia, a przepis jest ciekawy i chciałabym go wypróbować. Pozdrawiam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń