Do góry

Desery Przepis na:

Sernik truskawkowy na zimno z domową galaretką truskawkową

Desery

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 15381

Dodano: 13.06.2016

Odsłon: 11191

Witam serdecznie Propozycja na pyszny sernik z truskawkami na zimno z serkiem homogenizowanym. Warto wypróbować przepis.

Składniki

  • Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm
  • -----------------------------------------------------
  • 150 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła
  • na masę serową:
  • 300 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g cukru pudru
  • 600 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym (dobrze schłodzonego)
  • 1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • na warstwę truskawkową :
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • oraz truskawki do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skład:

  2. Najpierw przygotowuję warstwę z herbatników:
    Herbatniki wkładam do woreczka i rozkruszam wałkiem, herbatniki można rozkruszyć również blenderem.
    Następnie rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam. Tak przygotowane herbatniki wsypuję do tortownicy, wyrównuję, ugniatam łyżką i wstawiam tortownicę do lodówki.

  3. Teraz przygotowuję masę serową:
    Do żelatyny dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania masy.
    Schłodzoną śmietanę ubijam, do ubitej śmietany cały czas miksując dodaję cukier waniliowy, stopniowo cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły.
    Następnie dodaję stopniowo schłodzony serek i miksuję do połączenia się składników.
    Teraz do masy dodaję przestudzoną i rozpuszczoną żelatynę. Żelatynę dodaję małym strumyczkiem cały czas miksując. Po dodaniu żelatyny masę miksuję jeszcze około 30 sekund.
    Masę wylewam na herbatniki i wstawiam tortownicę z powrotem do lodówki.

  4. Przygotowanie galaretki z truskawek:
    Truskawki rozdrabniam blenderem. Rozdrobnione truskawki przekładam do rondelka dodaję sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut i zdejmuję truskawki z gazu.
    Teraz do żelatyny dodaję gorącą wodę i dokładnie mieszam, tak przygotowaną żelatynę wlewam do truskawek i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowaną galaretką odstawiam do wystudzenia.

  5. Galaretka z truskawek jest już zimna a masa serowa zastygła. To na górę masy serowej wylewam galaretkę i układam połówki truskawek.
    Tak przygotowany sernik wstawiam ponownie do lodówki żeby galaretka zastygła (moja galaretka zastygała około 60 minut).
    Przed wyjęciem sernika z foremki, okrawam sernik dookoła nożem.
    Życzę smacznego
    PS. cały proces przygotowania sernika pokazałam dokładnie na filmiku.

  6. Zdjęcie

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń