Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w ciemnym cieście

Desery

Autor: suri

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 459

Dodano: 31.10.2010

Odsłon: 24210

Polecam

Składniki

  • ciasto :
  • Mąka pszenna, 3 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • margaryna, 25 dag
  • kakao, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • żóltka, 3
  • śmietana gęsta, 5 łyżek
  • Ser :
  • ser biały (mielony ), 1 kg
  • jajka, 10
  • cukier 40 dag
  • masło, 20 dag
  • cukier waniliowy, 1
  • mąka pszenna 3 łyzki
  • budyń śmietankowy, 1,5 łyżki
  • rodzynki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto :z mąki ,cukru ,margaryny,kakaa ,proszku do pieczenia ,żółtek i śmietany zagnieść kruche ciasto ,podzielić na pól i włożyć do zamrażalnika ,na ok.1 do 1,5 godziny( ma być tak schłodzone ,aby po wyjęciu można go było zetrzeć na tarce)

  2. Ser :masło rozpuścić ,oddzielić żółtka od białek ,żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąkę ,budyń,ser i masło i razem jeszcze ucierać.Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serową,(można dodać rodzynki ,brzoskwinie)

  3. 1 część zmrożonego ciasta zetrzeć na tarce do jarzyn wprost na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia ,na ciasto wyłożyć masę serową a na ser zetrzeć drugą część ciasta.piec w temp. 180-200stopni.Piekłam na blaszce o wymiarach 23/37 cm.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 grudnia 2011 Apetyczny,jutro upiekę ,będzie na święta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 27 lutego 2011 Mam taki przepis i sernik zawsze wychodzi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub25 19 lutego 2011 ulubiony sernik,fajnie że zamieściłaś ten przepis!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

suri 20 grudnia 2010 kasia 3133 w moim piekarniku piekę około 1godziny,no czasem zdarza się ,że i 1,5 godziny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia3133 20 grudnia 2010 No tak ale...patyczek w serniku nie powinien byc suchy bo sernik tez bedzie suchy.
suri jak dlugo piekłaś ostatnio??? zazwyczaj zawsze piecze sie tyle samo.pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

suri 18 grudnia 2010 marttom ,piekę do momentu aż patyczek do niego wbity jest suchy po wyjęciu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

suri 02 listopada 2010 Annuar,piekę do momentu gdy patyk wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy,a ciasto wyciągam z piekarnika zaraz po upieczeniu.Sernik ten po upieczeniu jest naprawdę wilgotny i smaczny.Spróbuj go upiec a mam nadzieję ,że się nie zawiedziesz i będzie ci smakował.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 listopada 2010 To co mnie uderzyło w tym cieście, to masa serowa - wysoka i wyglądająca na wilgotną. Ponieważ taką lubię, to spytam po pierwsze jak długo pieczesz a po drugie co robisz z ciastem po upieczeniu - trzymasz w otwartym / zamkniętym piekarniku, wyciągasz od razu z piekarnika itp. ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 31 października 2010 Pięknie i pysznie wyszedł Ci ten serniczek! Mniam...! Uwielbiam takie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń