Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki "Domowe ciasta i desery" i od lat gości na naszym stole, robiła go moja mama teraz przyszła kolej na mnie :)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 185
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 66
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 185
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 66
Składniki
Ser zmiel razem z ziemniakami dwukrotnie (najpierw wkładaj kawałek sera, kawałek ziemniaka a gdy już zmieli się wszystko całą masę po trochu zmiel jeszcze raz). Żółtka utrzyj z połową ilości cukru pudru prawie do białości, dodaj margarynę (można użyć masła tylko miękkiego) i dalej ucieraj, teraz dodawaj po trochu masy serowej i dalej ucieraj aż uzyskasz w miarę gładką masę (mogą wystąpić grudki sera). Dodaj sparzone rodzynki i wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno pod koniec dodając resztę cukru pudru. Gdy wszystko już ubijesz posyp białka mąką i kaszą manną i powoli dodawaj do masy serowej delikatnie mieszając. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Dużą formę nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wylej sernik do tortownicy i wstaw do piekarnika.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni z termoobiegiem i piecz sernik przez godzinę. Po tym czasie wyłącz piec i zostaw sernik w zamkniętym piekarniku, po około 30 min uchyl drzwiczki a po kolejnych 30 minutach możesz wyjąć już sernik z piekarnika. Wierzch sernika można polać polewą czekoladowa lub porobić takie paski z czekolady. Smacznego.